Bu yer ile ilgili bilgiye bir yanlışı düzelterek başlamak doğru olacak. İnternette bu bölge Üzümdere Milli Parkı olarak geçmektedir. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı Milli Parklar Listesinde burası yer almamaktadır. Üzümdere bölgesi bir yaban hayatı geliştirme sahasıdır. Bu bölgedeki hedef tür yaban keçisidir. Üzümdere YHGS Antalya Akseki İlçesi ile İbradı İlçesi ve Cevizli Beldesi arasında kalır. Orta Toroslar Giden Gelmez Dağları eteklerine kadar uzanır. Manavgat Konya Karayolu üzerinden İbradı yoluna girildikten 11,5 km sonra karşınıza çıkan köprüden sağa girdiğiniz zaman Üzümdere sahası başlamaktadır. Köprüyü geçer geçmez “Üzümdere Yaban Hayatı Geliştirme Sahası” tabelasını göreceksiniz.
Bu noktadan itibaren yol Manavgat Çayı kenarından, ormanlar ve etkileyici doğal güzellikler içinden devam etmektedir. Sahanın ortasında gibi duran Üzümdere Köyü de bu yol üzerinde bulunup Antalya Merkeze 165 km uzaklıktadır. Üzümdere Köyü içinde alanı kuş bakışı seyredebileceğiniz bir seyir terası bulunmaktadır. Ama esas güzellikler yolun akarsu kenarından devam eden kısımlarındadır. Üzümdere Köyünün üst bölümünde kalan kısımda akarsu kenarında kaynaklar bulunmaktadır. Bu bölgede Antalya’nın nerede ise hiç bilinmeyen (tanıtım açısından) Handos Mağarası bu bölgede bulunmaktadır. Bu mağarada bir düdensuyu mağarasıdır. Üzümdere Havzasında kızılçam ormanları bulunmaktadır. Bölge doğa yürüşü, fotoğraf çekimi, kamp, piknik yapmak için çok uygundur.
İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünden Sn. Çağdan Uyar’ın yüksek lisans tezi olan “Antalya Bölgesi Yaban Hayatı Geliştirme Sahalarında Envanter Çalışmaları” nda bölgedeki balık türleri hakkında bilgi vermektedir. Üzümdere havzasında 2 tür alabalık yaşamaktadır. Dağ Alabalığının aşırı avlanma yüzünden nesli tükenme noktasına gelmiştir. Bugün bu türe insanların ulaşamadığı kanyonların içindeki doğal havuzlarda rastlamak mümkündür. Çayda bulunan ikinci tür ise doğal olmayan Gökkuşağı Alabalığıdır. Bu balıklar Üzümdere kenarında kurulu alabalık çiftliklerinden kaçan kültür balıklarıdır. Amatör balıkçılar ağırlıklı olarak çayda bu balıkları avlamaktadır.
Bu bölgede balık avcılığı yapacakların “İç Sularda Av Yasağı Dönemlerine” dikkat etmelerini, doğal alabalığın tüm türlerinin 1 Ekim – 28 Şubat tarihleri arasında tutulmasının yasak olduğunu hatırlatmak isteriz.
Günümüzde Üzümdere Yaban Hayatı Geliştirme Sahası Altınbeşik Mağarası Milli Park Şefliği’ne bağlıdır ve bu kurum tarafından korunmaktadır. Alan 18 462 hektar büyüklükte olup İbradı İlçe Merkezine 15, Akseki İlçe Merkezine ise 16 km uzaklıktadır. Ağustos ayının 2. haftasında Üzümdere Köyü Muhtarlığı tarafından “Üzümdere Köyü Üzüm ve Balık Festivali” yapılmaktadır. Bölgede yaz aylarında Kasım ayına kadar su azalmaktadır. 2018 Yılında akarsudaki su tamamen kurumuştur.