İbradı

İbradı Hakkında Genel Bilgi

İbradı Türkiye’nin güneyinde bulunan Antalya şehrinin küçük bir ilçesidir. Küçük olmasına karşın gezilip görülecek yerlerin sayısı ve tarihi yapıları oldukça fazladır. Kuruluş tarihi tam olarak bilinmeyen ilçenin nüfusu 3.000’ dir. Fakat yapılan arkeolojik kazılar sonucunda ele geçen veriler ilçenin roma dönemine kadar uzandığını göstermektedir. Osmanlıca ’da “soğukluk” anlamına gelen ibradi 13. Yüzyılda Selçuklu devletinin himayesi altına girmiştir.

İbradı’nın Coğrafyası

İlçenin doğusunda Beratlı, Aktepe, Kurkur, Çuvallı, Trabeza bulunmaktadır. Batısında ise Geçkar  Melik, Toka, Uluçukur yer almaktadır. Bölgenin en kuzeyinde Taşköprü yer alırken en güneyinde ise Başpayam bulunmaktadır. Aslında bir yayla olan bu bölge 37º 00'- 37º 21' kuzey enlemleri ile 31º 20' - 31º 43' doğu boylamları arasında bulunmaktadır. Bölgenin güneyin de Akdeniz iklimi hakimken, kuzeyinde ise karasal iklim hakimdir. İkliminin değişkenlik göstermesi sebebiyle Antalya’nın diğer birçok ilinden ayrılmaktadır. Karasal iklimin hakim olduğu bölgelerde yoğun yağış ve soğuk bir iklim görülmektedir. Akdeniz ikliminin yaygın olduğu güney bölesinde ise daha ılıman bir iklim görülmektedir. Batı Torosların yüksek ve engebeli bir kesiminde yer alan ilçe ekolojik sistemi ile de farklılık göstermektedir.

İbradı'nın İdari Durum

1990 yılında ilçe olarak kabul edilmiş olan ibadi cumhuriyet devrinde ise Akseki ilçesine bağlı bir bölge olmuştur.

İbradı Ekonomi Ve Tarım

Oldukça zor bir coğrafyaya sahip olması bölge halkını yıldırmamıştır. Ticaret konusunda özellikle Osmanlı döneminde kendini geliştirmiştir. Osmanlı devletine birçok devlet adamı yetiştirmiş olan bir bölge olması sebebiyle dikkat çekmektedir. İstanbul’da kuruyemiş ve nakliyat ticaretinde önemli bir rol üstlenmiştir. Tüm bunların yanı sıra bölge bez dokuma, ahşap işleme konusunda da kendini geliştirmeyi başarmıştır. Köylerde yapılan tarımlar değişkenlik göstermektedir. Üzüm dere köyü coğrafyasının el vermesi sebebiyle daha çok tarımla uğraşılan bir bölge olmuştur. Irmak kenarında bulunması ayrıca alabalık tesislerinin de bölgede artış göstermesinde etkili olmuştur.

Başlar köyü ve ormana ise hayvancılık üzerine gelişmiş olan bir bölgedir. Köyde mera ıslah çalışmaları günümüzde de devam etmektedir.

Üzümleri ile bilinen bu ilçede üzüm yetiştiriciliği ilçe merkezi, ormana ve ürünlü bölgesinde yapılmaktadır. Bu bölgeler üzün yetiştiriciliği için oldukça elverişli topraklara sahiptir. Birçok üzüm çeşidine sahip olan ilçe dimli büzgülü, beyaz üzüm, çavuş ve gelinparmağı üzümleri ile bilinmektedir.

İbradı Bölgesinde Görülmesi Gereken Tarihi Ve Turistik Yerler

İbradı Konakları

Bölge birbirinden güzel ev ve konakları ile bilinmektedir. Gösterişli evleri ile dikkat çeken ilçede 1889 yılında çıkan bir yangın birçok evin kül olmasına sebebiyet vermiştir. Buna rağmen yangından sonra yapılan köşk ve evler de oldukça gösterişlidir. Evlerin içerisinde bulunan birbirinden farklı ahşap işlemeler ve oymalar evlerin dikkat çekmesinde önemli bir rol oynamaktadır.

İbradı Mezarlığı

Ibradi Mezarlığı kentin girişinde bulunan ve birçok ziyaretçinin ilgisini çeken bir mezarlıktır. Kadı Abdurahman Paşa ve ailesinin mezarının da yer aldığı mezarlık oldukça büyüktür. Özellikle mezarın da bulunan yazıtlar ve işlemeli mezar taşları mezarlığın dikkat çekmesinde önemli bir rol oynamaktadır.

Anıtsal Kestane Ağacı

İbradı mezarlığının kuzeyinde bulunan oldukça büyük bir ağaçtır. 900 yaşında olduğu tahmin edilen ağacın çevresi 17 metredir.

Çukurviran Mezar Anıtı

Çukurviran Köyünde bulunan mezar anıtı günümüzde de görmek mümkündür. Yapı taşları ile ilgili birçok araştırma yapılmış ve yapımının 1-2 yy da yapıldığı sonucuna ulaşılöıştır. Buna rağmen net bir tarih belirlenmemiştir.

Erymna kenti

Ormana köyü ile Unulla köyü arasında bulunan bir tepe üzerine kurulmuştur. Kalıntılarını günümüzde görmek mümkündür. Kule ve kale kalıntılarının bulunduğu antik kent birçok medeniyete de ev sahipliği yapmıştır.

Kargı Hanı

Eski devirlerde kullanılan yol üzerine yapılmış olan bir handır. Antalya – Konya arasında yolculuk yapanlar için kurulmuş olan hanı Selçuklular gibi Osmanlılar da yoğun olarak kullanmıştır. Oyulmuş taşlardan hayvan yemlikleri yapılmış olan handa küçük odalar da bulunmaktadır.

Tol Hanı

Eynif ovasının doğusunda yer almaktadır. Kalıntıları bulunan bu han geçmişle ilgili bir bilgi verememiştir. Hanın çevresinde herhangi bir yazıt bulunamadığından dolayı ne zaman ve kim tarafından yapıldığı bilinmemektedir.

Altınbeşik- Düdensu Mağarası

Mağaraya iki yoldan ulaşılmaktadır. 1996 yılında keşfedilmiş olan mağara birkaç kattan oluşmaktadır. Mağara içerisinde sarkık ve dikitler bulunmaktadır. Beyşehir gölü ile bağlantılı olan bir mağaradır.

Ormana ve Ormana Evleri

Nostaljik tasarımı ile dikkatleri üstüne çekmeyi başarmıştır. Görenlerde hayranlık uyandıran evler ormana bölgesinde yer almaktadır. İsminden anlaşıldığı üzere ormanlarla çevrili olan bu köy özellikle dinlenmek isteyen turistlerin tercih ettiği mekanlar arasında yer almaktadır. Ahşap bir dış cepheye sahip olan evler tarihe ışık tutmaktadır. Eski geleneğin günümüzde de sürdüğü bölge turistlerin sıklıkla ziyaret ettiği bir bölgedir.

Üzümdere Alabalık Vadisi

Bölgede doğal bir alabalık vadisi yer almaktadır. Bunun yanı sıra köy meyveleri de yetiştirilmektedir.

Düğmeli Evler

Hiç şüphesiz görüntüsü ile hayranlık uyandıran evlerdir. Harç kullanılmadan yapılması sebebiyle doğal bir görüntüye sahiptir. Ahşabın en güzel kullanım örneklerinin olması sebebiyle dış duvarlarında genel olarak sıva bulunmamaktadır.

Doğal Soğanlı Bitkiler Cenneti ve Kardelen

Yetiştirilen doğanlı bitkilerin sayısı oldukça fazladır. Bölgeye özgü çeşitler ile ilgili birçok araştırma yapılmıştır. Yetiştirilen birbirinden farklı ender bitki çeşidi dikkat çekmektedir.

Üzümdere Yaban Hayatı Sahası

Dağ keçilerinin sıklıkla karşılaşılacağı üzümdere birçok yabani hayvana ev sahipliği yapmaktadır.

İbradı'nın Tarihi

Bir müddet Selçuklu devleti himayesi altında kaldıktan sonra 2. Mehmet’in tahta çıkmasıyla birlikte Osmanlı topraklarına katılmıştır. Bölge birçok medeniyete ev sahipliği yapması sebebiyle tarihi kalıntılara ev sahipliği yapmaktadır. Osmanlı yönetiminde iken Akseki ile karaman sancağına bağlanmış olduğu bilinmektedir. 18 ve 19 yy arasında bu bölge zenginliğin merkezi haline gelmiştir. Evliya çelebi seyahatnamesin de İbrani’den oldukça fazla söz etmiş ve bölge hakkında detaylı bilgiler vermiştir.

İbradı Resimleri

İbradı
ormana beldesi
İbradı cevizli köyü
mustafa efendi konağı
sarıhacılar köyü
ürünlü köyü

İbradı Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım Haritası

Haritayı Göster

Antalya İlçeleri Ana Sayfa