Serik

Serik Tarihi

Serik Antalya ilinin 38 km doğusunda bulunmaktadır. Önemli bir turizm bölgesi olan Serik Antalya iline bağlı bir ilçedir. Batısında Antalya merkez ilçe, doğusun da Manavgat ve kuzeyinde Burdur yer almaktadır. 1.550 km² yüz ölçümüne sahip olan ilçe doğal güzellikleri ile ün yapmıştır. Dağlık kesimlerde hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı bilinmektedir.
Serik bölgesinde ki ilk yerleşimin MS 2 yy’da olduğu bilinmektedir. Bergama krallığına bağlı olarak yapılan ilk yerleşimden günümüze kayda değer bir eser kalmamıştır.

Serik'in Coğrafyası

Denizden 26m yükseklikte bulunmaktadır. İlçe 45.360 hektarı tarım arazisine ve 65.764 hektarlık orman arazisine sahiptir. İlçenin kuzeyinde batı Toros dağları görülmektedir. 36-37 derece enlem, 3132 derece boylamları arasında bulunan ilçede Akdeniz iklimi hakimdir.

Serik İdari Yapı

Yerli halkın %90’lık bir kesimi turizm ile uğraşmaktadır. Temel geçim kaynaklarının başında turizm gelmektedir. Bunun yanı sıra tarım ve hayvancılıkla uğraşan yerli halkta mevcuttur. Coğrafi konumunun ve ikliminin elverişli olması sebebiyle özellikle yaz turizmi önemlidir. Yerli ve yabancı turistler bölge ekonomisine önemli katkıda bulunmaktadır. Başta domates olmak üzere birçok sebze yetiştiriciliği de bölgede yaygın olarak yapılmaktadır.

Serik’te Gezip Görülecek Yerler

Aspendos Antik Tiyatrosu ve Antik Kenti

Antalya’nın Serik ilçesinin 8 km doğusunda bulunmaktadır. Düzlük bir alanda M.Ö. 10. yüzyılda Akalar tarafından kurulduğu bilinmektedir. Dönem tarihi ile ilgili bilgi verilmeye olanak sağlayan yapı ve kalıntılar mevcuttur. Bölgede birçok arkeolojik çalışma yapılmıştır. Kentte bulunan tiyatro M.S 2 yy ’da Romalılar tarafından inşa edilmiştir. Tepe üzerinde yer alan antik kent tiyatrosu Aspendos’un en önemli tiyatrolarından biri olma özelliğine sahiptir. Antik tiyatro oldukça iyi korunarak gönümüze gelmeyi başarmıştır. Roma tiyatro örneklerinin en eskilerinden biri olmasına rağmen günümüze en iyi şekilde gelmiş örneklerinin başında gelmektedir. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin bölgeyi ziyaret etmesinde önemli bir görev üstenmiştir. Antik tiyatro ile ilgili birçok mitoloji bulunmaktadır. Tiyatronun sahne binası oldukça dikkat çekici şekilde tasarlanmıştır. İki katlı olan ve yığma taşlardan yapılan bu bina içerisinde kişilerin sahneye çıkmasına yardımcı olacak 5 farklı kapı bulunmaktadır.

Vahşi hayvanların tutulduğu koridorlar yapı içerisinde dikkat çekmektedir. Birçok sütunlu kabartmanın yer aldığı yapıdaki en belirgin figür şarap tanrısıdır. Şarap tanrısının tiyatro kurucusu olduğu düşünüldüğü için tiyatro yapılarında işlenmektedir. Dionysos’a ait olan bu kabartma dönem mimarisi hakkında bilgi alınmasına da olanak sağlamaktadır.

Sillyon Antik Kenti

Denizden 12 km içeri kışında yer alan antik kent Perge’nin kuzey doğusunda yer almaktadır. Kentin Troia savaşından sonra kurulduğu tahmin edilmektedir. Fakat bu konu ile ilgili kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Bizans döneminde piskoposluğun merkezi haline gelmiş olan bir kenttir. Kent içerisinde birçok arkeolojik çalışma yapılmıştır. Selçuklu dönemine de şahitlik yapmış olan kent mimari yapıları ile dikkat çekmektedir. Bulunduğu plato bölgeye oldukça hakimdir. Kent içerisinde bulunan stadyum ve hamam oldukça yıkık bir haldedir. Kalınlarının bile net olmadığı yapıların aksine iyi korunmuş yapılarda bulunmaktadır. Stadyum, Gymnasium, kuleler, Selçuklu Mescidi yaşanılan doğal afetler sonucunda tamamen kaybolmuştur. Belli başlı yapılara ait birtakım izler bulunsa da net bir yapı izinin görülmesi mümkün değildir. Sur duvarları ve stadyumun doğusunda bulunan burçlar da kent içerisinde yer almaktadır.

Zeytintaşı Mağarası

Serik ilçesinin 15 km uzaklık da bulunan akbaş köyünde yer almaktadır. Denizden 220 metre yüksekliğe sahip olan mağara çift katlıdır. Üst kat uzunluğu 136 m iken alt kat uzunluğu ise 97 metredir. Aktif fosil mağarası olma özelliğine sahiptir. Alttan ve yanlardan geçirimsiz tabakaya sahiptir.
1997 yılında taş ocağı işletmek amacıyla yapay bir galeri açılmıştır. Bu galerinin sonunda şans eser bulunmuştur. Deniz seviyesinden 233 metre uzunluğa sahip olan mağarada birçok sarkık ve dikit bulunmaktadır. Mağarada oldukça dikkat çekici olan spagetti sarkıklardır. Bu sarkıklar oldukça farklı görünüşe sahip olmasının yanı sıra uzunluğu ve büyüklüğü ile de dikkat çekmektedir.
Görenleri hayrete düşüren mağara narin ve kristalimsi sarkıkları ile bilinmektedir. Tüm dünyaya adını duyurmayı başarmış olan mağara halen aktiftir. Rehber eşliğinde gezmenin mümkün olduğu mağaranın içerisinde birbirinden farklı birçok oluşumda mevcut.

Uçansu Şelalesi

Antalya iline 70 km uzaklıkta bulunmaktadır. Tabiat harikası olarak nitelendirilmiş olan şelale her yıl binlerce turisti ilçeye çekmektedir. Toroslardan gelen suyun 30 metre yükseklikten yeşilliğin içine dökülmesi tam bir görsel şölen yaşatmaktadır. Bu duruma bağlı olarak şelalenin adı Uçansu Şelalesidir. Antalya, Serik, Alanya karayolu üzerinde bulunmaktadır. Özellikle yazın sıcak ve bunaltıcı günlerini serin sularla değerlendirmek isteyenler için oldukça ideal bir şelaledir. Yaz aylarında su seviyesi sıcaklığa bağlı olarak biraz azalabilmektedir. Fakat bun rağmen yaz aylarında çok daha sessiz ve güzel görülmektedir. Normal şelalelerin aksine süzülür gibi dökülmektedir. Dinlenmek için oldukça uygun ortamı sizler için oluşturacaktır.

Tarihi Aspendos(Belkıs) Köprüsü

Serik ilçesinde yer almaktadır. Aspendos tiyatrosu yolu üzerinde yer alan köprü 220 metre uzunluğa sahiptir. 3.5 ile 6.5 metre arasında değişen bir genişliğe sahiptir. Oldukça gösterişli olan bu köprü yakın zamanda restore edilmiştir. Araç trafiğine açık olmayan bir köprüdür. Köprüye arar gelmemesi acısından alınan bu önlem oldukça olağandır. İlk köprü MS Romalılar tarafından yapılmıştır. İlk yapılan köprünün doğal sebeplere bağlı olarak yıkıldığı tahmin edilmektedir. Bu olay sonrasında 2. Köprü ise Selçuklu döneminde 1219-1237 tarihleri arasında yapılmıştır. Aspendos antik şehri ile aynı taşların kullanıldığı köprü dönem özellikleri hakkında da bilgi vermektedir. Halk arasında köprünün birçok farklı ismi mevcuttur. Eski köprü, Belkısköprüsü ve köprüçay köprüsü bunlardan yalnızca bir kaçıdır.

Serik gezilecek yerleri daha detaylı incelemek ve güzel bir Serik gezi rotası hazırlamak için “Serik’te Gezilecek En İyi 10 Yer” sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Serik Otobüs Bileti

Serik Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım Haritası

Haritayı Göster

Antalya İlçeleri Ana Sayfa