Aspendos Antik Kenti

Aspendos Antik Kenti, Antalya'nın 49 km. Serik İlçesi'nin 8 km. doğusunda Köprüpazarı Çayı'nın dağlık bölgeden düzlüğe ulaştığı yerde kurulmuş Pamfilya'nın en zengin şehirlerinden birisidir. Aspendos Antik Kentinin ilk ismi bastığı sikkeler üzerinde de görüleceği gibi ESİVEDİİYS'tir. Bu günkü Aspendos sözcüğünün oluşumu Persçe At ve Kutsal yer anlamına gelen ASPA-AT, SPANTA sözcüklerinden türediği belirtilir. Zira Aspendos antik dünyanın en iyi atlarını yetiştirmekle ünlüydü. Şehrin kuruluşunun İ.Ö. 10. YY'a rastladığı tahmin edilmektedir. Ancak kent diğer Pamfilya Şehirleri gibi İ.Ö. 7. Yüzyılın başlarında tarihteki yerini alır. İ.Ö. 5. Yüzyıl ilk çeyreğine kadar Pers hakimiyetindedir. Yunanlı Komutan Kimon'un Pers'lere karşı Euremedon (Köprüpazarı Çayı) ağzında kazandığı deniz savaşından sonra Asapendos İ.Ö. 425'e kadar Atika-Delos Deniz Birliğine bağlı bir şehir olarak kalmıştır. İ.Ö. 411'de ise Persler Aspendos'u deniz üssü olarak kullanmıştır. Kent İ.Ö. 333'te Büyük İskender'in hakimiyetine girer. İskender'den sonra uzun süre Ptolemaios'ların hakimiyetinde kalır. İ.Ö. 2.Yüzyılın başlarından itibaren Romalıların hakimiyeti görülür. Şehir İ.S. 7. Yüzyılda Arap saldırılarına uğrar ve terk edilir.

Aspendos Tiyatrosu

Aspendos Tiyatrosu, Antalya - Alanya karayolunun 44. km.sinden kuzeye dönen yolun 2. km.sinde yer alır, sadece Anadolu'nun değil tüm Akdeniz dünyasının en iyi korunan Roma Dönemi tiyatrosuna sahip olmasıyla ünlüdür.

Aspendos Antik Şehri, bölgenin en büyük nehirlerinden Köprüçay (Antik Eurymedon) yakınlarındaki tepe düzlüğünde kurulmuştur. İ.Ö. 5. y.y.da basılmış sikkelerinde adı Estvediys olarak geçer. Anadolu kökenli bu ad, şehrin çok eskilerden beri yerleşim gördüğünün kanıtıdır.

Antik Aspendos Şehri ve Anfi Tiyatrosu Detaylı Bilgi

Not: Aspendos Tiyatrosu ile birlikte Aspendos antik kenti de ziyaret edecekseniz (aynı biletle her ikisi de gezilebiliyor) çok sıcaklarda sabah veya akşam üstü zamanı seçmek daha doğru gözüküyor. Antik kenti gezmeye çıkarken hemen girişte bulunan büfeden/kafeteryadan su almayı unutmayın. Yukarıda bayağı bir alan geziliyor. Aspendosa giderken yol üstünde bulunan tarihi Aspendos(Belkıs) Köprüsünü ziyaret edebilirsiniz.

Aspendos Tiyatrosu: Antik dünyadan bu güne kadar gelebilmiş en sağlam tiyatrodur. İ.S.2.Y.Yılda Aspendoslu Theodoros'un oğlu Mimar Zenon tarafından yapılmıştır. Tiyatro Curtius Kardeşler tarafından İmparator Marcus Avrelius'a ithaf edilmiştir. Selçuklular zamanında tiyatro restore edilmiş ve Kervansaray olarak kullanılmıştır. Altta ve üstte 20'şer adet oturma sırası, yukarıda 49 kemerli galeri, 2 katlı sahne binası ve ilk katında podyuma açılan 5 kapı ve localar mevcuttur. Aspendos Tiyatrosunun en önemli özelliği mükemmel akustiğinin olmasıdır. Öyle ki, yere bırakılan metal para ya da yırtılan bir kağıdın sesini en üstteki oturma sırasından duymak mümkündür. Tiyatronun seyirci kapasitesi 15.000 kişidir. Kentteki diğer yapılar; stadion, agora, bazilika, hamam, su kemeri, nympheum (anıtsal çeşme) ve akropoldaki diğer kalıntılar.

Aspendos Giriş Ücreti 2024

Aspendos Giriş Ücreti: 340.00 ₺

Aspendos Antik Kenti ve Aspendos Tiyatrosu güncel giriş ücretini ayrıntılı olarak sayfanın altındaki menüde bulunan "Müze ve Ören Yeri Giriş Ücretleri" sayfamızdan öğrenebilirsiniz.

*Müze Kart Satış Noktası

Aspendos Antik Kenti Ulaşım

Aspendos Antik Kenti Serik'te yer alır. Serik Otobüs Bileti alarak örenyerine ulaşabilirsiniz.

Aspendos Antik Kenti ve Aspendos Antik Tiyatrosu Resimleri

aspendos antik tiyatrosu
aspendos antik kenti
aspendos antik tiyatrosu
aspendos antik tiyatrosu
aspendos antik tiyatrosu
aspendos antik kenti
aspendos antik kenti
aspendos antik kenti
aspendos antik kenti

Aspendos Antik Kenti ve Tiyatrosu Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım Haritası

Haritayı Göster

Antik Kentler Ana Sayfa