Korkuteli

Korkuteli Tarihi ve Genel Bilgi

Antalya’nın kuzey batısında yer alan bir ilçedir. Yüz ölçümü 2.471 km2 olan ilçe Antalya iline bağlıdır. Bölgenin 1 ilçe belediye başkanlığı ve 58 mahallesi bulunmaktadır. İlçenin tarihi oldukça eski medeniyetlere dayanmaktadır. Yapılan arkeolojik çalışmalar medeniyetler ile ilgili birçok bilgiye ulaşılmasına olanak sağlamıştır. Tarihi acıdan oldukça zengin bilgelere ulaşılmasına olanak sağlayan Korkuteli tarihi 5 farklı alanda incelenmektedir.

Hititler Zamanında PİSİDYA Cumhuriyeti Devri

Bölgede ilk olarak bir kasaba olduğu düşünülmektedir. Ele geçen verilerde pisidyalılar tarafından bir kasaba kurulduğu ve yerleşik yaşamın olduğu düşünülmektedir. Alaattin kışla mahallesinde bu kasabaya ait kalıntılar ele geçmiştir. Kasaba teorisinin güçlenmesine olanak sağlayan kalıntılar bölgenin çevresinde de yerleşimler olduğunu göstermektedir.

Roma Ve Bizans Devri

Roma imparatorluğu doğu ve batı olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Doğu imparatorluğunun bilinen bir diğer ismi ise Bizans’tır. İskender’in ölümü sonrasında Helenistik çağ başlamaktadır. Böylede Helenistik çağa ait birçok kalıntı mevcuttur. Ele gelen objeler Helenistik çağ ile ilgili detaylı bilgilere ulaşılmasına olanak sağlamıştır. Doğu ve batı kültürünün kaynaşmasına örnek olarak gösterilebilecek bir bölge niteliğindedir.

Sulçuklu Devleti Dönemi

1207 yılında Bizanslılardan alınan bölge Selçuklu devletinin hakimiyeti altına girmiştir. Uzun yıllar Selçuklu devletinin hüküm sürdüğü bölgede Alaaddin Keykubat hükümdarlık yapmıştır. Özellikle bu hükümdarın kış aylarını daha sıcak olması sebebiyle Antalya ilinin merkezinde geçirdiği bilinmektedir. 1219-1237 yılları arasında hükümdarlığını sürdüren Alaaddin Keykubat’ dan sonra tahta 11. Gıyaseddin Keyhüsrev geçmiştir. Birçok hükümdarın yönettiği bölge zamanla yıkılma aşamasına girmiştir. Alaaddin döneminde Akdeniz kıyıları Türk hakimiyeti altına girmiştir. Bu sebeple ilçenin bir diğer ismi ise Alaaddin Mahallesi olarak bilinmektedir. Selçuklu dönemine ait birçok eser günümüzde yıkılmadan ayakta kalabilmiştir. Fakat yıkılan tarihi yapıların sayısı da oldukça fazladır.

Selcuklu Döneminden Kalma Eserler Şu Şekildedir;

Sultan Alaaddin Camisi: Caminin yalnızca kalıntıları mevcut olsa da, kalıntılarından bile ne kadar büyük bir cami olduğu anlaşılmaktadır. Sultan Alaaddin zamanında mı yoksa sonrasında mı yapıldığı tam olarak bilinmemektedir. Yapım tarihi belli olmasa da Selçuklu mimarisi özelliklerine sahiptir.

Su Tüneli: Günümüzde Korkuteli barajı altında kalan su tüneli Selçuklu döneminde önemli bir görev üstlenmiştir. Kışla semtinin sulanması için kullanılmıştır.

Porsuyu Kalıntıları: Sülekler mahallesinde bulunan kireçli suyun Selçuklular döneminde bölgeye getirildiği düşünülmektedir. Toprak altından çıkan kalıntılar bu teorinin güçlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır.

Hamamlar: Kışla kentinde yer alan 3 farklı hamam bulunmaktadır. Bu hamamlar Selçuklu mimarisinden izler taşımaktadır. Kızıl kahveler civarından kullanılamaz halde bulunan bir hamam daha mevcuttur. Hamamları ile bilinen sucuklu devleti döneminde yapılan bu hamam 1990 yılında restore edilmiştir.

Türbeler: Türbeler ile ilgili birçok söylenti mevcuttur. Bu söylentilerin başında suşçukluların bölgeyi fethetmesi sırasında 5 önemli devlet adamı ve askerin şehit düştüğü gelmektedir. Bu kişiler için bölgede türbeler yapılmıştır. Yarandede türbesi Atatürk orman parkı arkasında, Kurt baba türbesi imrahor mahallesi karşısında, Ali fahrettinikebir türbesi büyükköyde, Alifahrettin türbesi küçükköyde, Kureyş baba türbesi ise gümüşlü mahallesinde yer almaktadır. Türbelerin bu kişiler adını yapıldığı tahmin edilse de konu ile ilgili detaylı bir bilgi mevcut değildir.

Hamitoğulları Ve Teke Beylikleri Devri

Antalya bölgesi Hamitoğulları tarafından 1321’de alınmıştır. Dönemle ilgili detaylı bilgi mevcut değildir. Bu döneme ait bir kalıntı ve eser günümüze ulaşmamıştır.

Osmanlı Devleti Dönemi

Yıldırım Beyazıt tarafından Osmanlı topraklarına 1392 yılında katılmıştır. İsa çelebinin idaresini yürüttüğü korkut eli 1402 tarihinde Timur bölgeyi almış ve Osman beye vermiştir. Bu durumla ilgili birçok teori mevcuttur. Dönemin sancak beyi tarafından idare edilmiş olan bölgede birçok tarihi eser yer almaktadır. Yavuz sultan selimin hüküm sürdüğü zamanlar da kardeşi olan şehzade korkut Antalya’nın sancak beyiydi. Burada bölgeyi idare etse de zamanla yavuz sultan selim ile araları bozulmuştur. Bu durumda kendisinin idam ettirilmesinden korktuğu için bir mağarada saklanma kararı almıştır. Fakat saklandığı mağarada bulunarak kardeşi tarafından boğdurulmuştur. İki kardeşin aralarının bozulması ile ilgili birçok rivayet bulunmaktadır. 1864 yılında teke sancağının merkezi olmuştur. 1879 tarihinde ise ilçe teke sancağına bağlı bir nahiye merkezi haline getirilmiştir.

Saklıkent Kanyonu ve Saklıkent Kayak Merkezi Korkuteli ilçesi sınırları içinde yer alır, ve Antalya'da mutlaka gezilip görülmesi gereken yerlerin arasındadır.

Korkuteli Coğrafyası

İlçenin temelini teşkil eden ilk yerleşim yeri Alaaddin mahallesidir. İlk yerleşim yerinin bu mahalle olduğu ile ilgili birçok kanıt bulunmaktadır. Gerek kazılarda ele geçen buluntular gerekse çevresinde ki yerleşimler bu durumun doğruluğunu kanıtlamıştır. Antalya iline bağlı olan bu ilçeni doğusun da Antalya merkez ilçesi, batısında ise Muğla Fethiye ilçesi yer almaktadır.

İlçenin yüzölçümü 2531 Km2, deniz seviyesinden yüksekliği ise 1020 m’dir. Bulunduğu konum sebebiyle Akdeniz ikliminden ziyade karasal iklimin etkilerinin görüldüğü ender Antalya ilçelerinden bir tanesidir. Diğer ilçelerden farklı olarak çok daha soğuktur. Turizm için uygun olan bir ilçe olmadığı için turizm alanında kendini gösterememiştir. Günü birlik ziyaretçilerinin sayısının fazla olduğu bir ilçedir. Kış aylarında bölge -5 dereceleri görmektedir. Yaz aylarında ise bu oran +25 derece civarındadır.
İlçede 101.465 hektarlık tarım alanı mevcuttur. Fakat ilçe tarım konusunda gelişmişlik gösterememektedir. Coğrafi koşullara bağlı olarak yetiştirilen meyve ve sebzeler mevcuttur. Fakat genel olarak yerli halkın tüketmek için tarım yaptığı görülmektedir.

2018 yılında yapılan nüfus sayımında Korkuteli ilçesinin nüfusu 55.712 olarak belirlenmiştir. Ekonomisi tarım, hayvancılık ve kırsal alanlarda ki turizme dayalıdır. Yayla turizminin yaz aylarında aktif olduğu görülmektedir. Fakat Antalya’nın diğer ilçeleri ile kıyaslandığında bu durum oldukça azdır. Özelikle yazın günü birlik olarak yayla turları düzenlenmektedir.

Korkuteli Otobüs Bileti

Korkuteli Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım Haritası

Haritayı Göster

Antalya İlçeleri Ana Sayfa