Kaş'ın Tarihi

Kaş Antalya iline bağlı olan turistik bir ilçedir. Antalya’nın en büyük yüzölçümüne sahip ilçelerinden biridir. Antalya’nın en büyük dördüncü büyük ilçesi olan kaş birçok tarihi yapıya sahiptir. Habesos ismi kentin en eski adıdır. Yapılan birçok arkeolojik çalışma bunu kanıtlar niteliğe sahiptir. Bölge bir ticaret limanı olma görevini de üstlenmiştir. Tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapmasıyla bilinmektedir. Antik kent özellikle roma döneminde önem kazanmıştır. Bizans döneminde piskoposluğun merkezi haline gelmiştir. Birçok savaş görmüş olan ilçe Selçuklu devletine katıldıktan sonra Andifli adını almıştır. Uzun bir süre Anadolu Selçuklu himayesi altında kaldıktan sonra devletin yıkılması ile birlikte Tekeoğlu Beyliğinin yönetimi altına girmiştir. Osmanlı devleti kaç ilçesini ise Beyazıt zamanında topraklarına katmıştır.
Hitit metinlerinde bölge ile ilgili birçok bilgiye rastlanmaktadır.

Kaş Coğrafya

Antalya’nın bozulmamış beldelerinden bir tanesidir. Antalya ilinin batısında yer almaktadır. Toros dağları eteklerinde bulunan birçok köyü bulunmaktadır. Kaş bölgesinde Akdeniz iklimi hâkim olarak görülmektedir. Turistlik bir bölge olmasında etkili olmuştur. Yüz ölçümü 2.23km2’dir. Yüksek kesimlerde ise karasal iklim hakimdir.

Kaş Tarihi ve Turistik Yerleri

Antiphellos

Bu bölge bazı kaynaklarda Meryemlik olarak geçmektedir. Kaşın altında bulunan kenttin adının Antiphellos olduğu Kaş’ta bulunan yazıtlardan kesin olarak elde edilmiştir. Bölgede bulunan bazı yapılar ayakta dururken, bazı yapılar ise harabe haline gelmiştir. Kentin bilinen en eski adı ise Habesos’dur. Kentin en çok dikkat çeken yapısı ise tiyatrodur. Anfitiyatro günümüzde halen ayakta durmaktadır. 4000 kişilik kapasiteye sahip görkemli bir tiyatrodur. Antik tiyatronun restorasyonu roma döneminde yapılmıştır.

Patara Antik Kenti

Likya’nın en önemli ve en eski şehirleri arasında yer almaktadır. Tarihi acıdan birçok bilginin gün yüzüne çıkmasında önemli bir rol oynamıştır. Eski Hitit metinlerinde kentin adı “Patar” olarak geçmektedir. Tepecik akropolün de yapılan arkeolojik çalışmalar bölge hakkında detaylı bilgilere ulaşılmasına olanak sağlamıştır. Orta tunç çağı ile ilgili kap kacaklar bulunmuştur. Şehir özellikle Bizans döneminde önem kazanmıştır.

Patara Plajı

Patara plajı oldukça büyük bir plajdır. 18km uzunluğu bulunan bir kumsala sahiptir. İlçenin turistik bir ilçe olmasında bu plajın etkisi de oldukça büyüktür. Caretta-Caretta olarak bilinen denizkaplumbağalarını kumsal boyunca görmek mümkündür. Özellikle Caretta-Carettaların üreme süreci bölge için oldukça önemlidir. Koruma tedbirleri alınmaktadır. Bunun yanı sıra yerli halk üreme dönemini bildiği için çok daha hassas davranmaktadır.

Felen Yaylası (Phellos)

Kaş ilçesine 12 km uzaklıkta bulunmaktadır. Tepe üzerinde kurulu olan bir yayladır. Phellos şehrini çevreleyen surlar mevcuttur. Günümüzde bu surların yalnızca bir bölümü ayakta kalmıştır. Phellos ’da dikkat çeken bir lahit bulunmaktadır. Bu lahittin ise M.Ö. IV. Yy ait olduğu tahmin edilmektedir.

Belenli (İsinda)

Kaş ilçesine 13 km uzaklıkta bulunmaktadır. Belenli köyünün yakınlarında bulunan bir tepe üzerine kurulmuş Likya şehridir. Kentte akropol bulunmaktadır. Günümüzde kenti çevreleyen surların sayısı bir hayli azalmıştır. Fakat geriye kalan sur ve duvarların işçiliği dikkat çekici değildir. Basit bir görünüme sahip olan duvarların sağlamlığını arttırmak amacıyla yıllarca eklemeler yapıldığı görülmektedir.

Bezirgan (Pirha)

Likya’nın en büyük kentlerinden biri olma özelliğine sahiptir. Deniz mesafesinden 850 metre yükseklikte kurulmuş olan bu kent içerisinde birçok lahit yer almaktadır.

Sütleğen (Nisa)

Kaş bölgesine 60 km uzaklıkta bulunmaktadır. Oldukça önemli bir yayla köyü olmasının yanı sıra Likya ve Roma Devrine dair birçok kalıntıya rastlanmıştır. Önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan bölgede yapılan arkeolojik kazılar sonucu sikkelere ulaşılmıştır. Likya medeniyetinin bastırdığı bu sikkeler Antalya müzesin de sergilenmektedir.

Diğer Tarihi ve Turistik Yerler

Antik Tiyatro; 26 basamağa sahip olan ve sahnesi olmayan bu devasa tiyatro 4.000 kişiliktir. Helenistik döneme ait olduğu bilinen tiyatro Anadolu’da bulunan tek deniz manzaralı tiyatrodur.

Batıklar; Bölge birçok batığı bünyesinde barındırmaktadır. Dimitri adında ki yunan yük gemisi batığının yanı sıra ikinci dünya savaşı sırasında düşürülen bir bomba uçağı da bulunmaktadır. Düşürülen bomba uçağı İtalyan yapımıdır. Fakat en çok dikkat çeken batık ise 3300 yıl önce battığı tahmin edilen ticaret gemisi batığıdır.

Belenli; Asır yaylaları ile meşhur olan bir köydür. Antalya’ya 184 km uçaklıkta, kaş ilçesine ise 14 km uzaklıktadır. Tarım ve hayvancılığın geliştiği bir köydür. Belenli köyünün yakınlarında bulunan Likya kenti ise bölgenin dikkat çekmesine olanak sağlamaktadır. Likya kentinde çok sayıda kaya mezarı bulunmaktadır. Kaya mezarları kayanın içinin oyulması ve ölen kişinin oraya defnedilmesi anlamına gelmektedir. Eski çağlarda kullanılan bu teknik Belenli de yoğun olarak görülmektedir.

Sur Duvarları; Sur duvarları kentlerin korunmasını sağlayan en önemli yapılardır. Sur duvarlarının sağlam olması işgal durumunun önüne geçmeye olanak sağlar. Kaş antik tiyatronun sol tarafında yer alan sur duvarları Helenistik döneme aittir. Helenistik dönemle ilgili bilgiler vermeye yardımcı olan sur duvarlarının bir kısmı günümüzde yıkılmıştır.

Nekropol; Nektorol şehirlerin tapınak ve mezarlıklarının bir arada bulunmasına verilen isimdir. Antik çağlarda oldukça sık karşılaşılan nekropoller dönem hakkında detaylı bilgi edinilmesine olanak sağlamaktadır. Kaş bölgesinde bulunan M.Ö 4. Yüzyıla ait olduğu bilinen nekropol alanı ise antik tiyatronun yer aldığı tepe üzerinde bulunmaktadır.

Trysa; Kaş Finike yolu üzerinde yer almaktadır.

Meis Adası; Kaşa oldukça yakın olan bir yunan adasıdır.

Kaş İlçesine Bağlı Beldeler

Kalkan; İlçe merkezine 25 km uzaklıkta bulunmaktadır. Bölgenin nüfusu ise 2.543’dür.

Yeşilköy; Seracılığın oldukça geliştiği bu bölge ilçe merkezine 31 km uzaklıktadır.

Ova; Seracılık ve tarım gelişmiştir. İlçe merkezine uzaklığı ise 43 km’dir.

Kınık; Pamuk ve domates yetiştiriciliğin yoğun olarak yapıldığı bir bölgedir. İlçe merkezine olan uzaklığı 45 km’dir.

Gömbe; Oldukça önemli bir yayladır. Elma yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı bölge ilçe merkezine 60 km uzaklıkta bulunmaktadır. Ormancılığında geliştiği bölge yazlık olarak kullanılmaktadır. Yaz aylarında nüfusu artarken kış aylarında ise azalmaktadır.

Kaş gezilecek yerleri daha detaylı incelemek ve güzel bir Kaş gezi rotası hazırlamak için “Kaş’ta Gezilecek En İyi 10 Yer” sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Kaş Otobüs Bileti

Kaş Resimleri

kaş çarşı içi
antalya kaş
antalya kaş
kaş marina
kaş sahil
antalya kaş
antalya kaş
kaş çarşı içi
kaş merkez

Kaş Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım Haritası

Haritayı Göster

Antalya İlçeleri Ana Sayfa