Patara Antik Kenti

Patara Antik Kenti Kalkan'a 16 km, Kaş'a ise 42,5 km uzaklıktadır. Kaş Fethiye karayolunun 10. km de Ova Beldesi girişindeki göbekten sahile Patara (Gelemiş Köyü) yönüne dönülerek ulaşılır. Karayolu üstündeki göbekte büyük yönlendirici tabelalar yer almaktadır.

Gelemiş Köyünü geçince gişelerden giriş yapılıyor ve antik kent başlıyor. Patara Antik Kenti geniş bir alana yayılmıştır. Gezi planı yaparken geniş bir zaman ayırmakta ve yürüyüş yapmaya hazırlıklı olmakta yarar var. Antik kentin devamında meşhur Patara Plajının halka açık kısmına ulaşılmaktadır.

Fethiye Kalkan arasında Xanthos vadisinin güneybatı ucunda bugünkü Ovagelemiş Köyünde yer alan Patara Antik Kenti, Likya'nın en önemli ve en eski şehirlerinden biridir. Patara Antik Kenti, arkeolojik ve tarihsel değerlerinin yanında Akdeniz kaplumbağaları Caretta-Carettaların milyonlarca yıldır yumurtalarını bırakıp yavruladıkları ender sahillerden biri olması ile de ayrı bir öneme sahiptir.

Kent, Doğucasarı Akropol suru ile Alakür Tepesi'ndeki Batı Suru arasında ve güneyde Limanağzı'nda yükselen Kurşunlutepe ile kuzeyde kente giriş konumundaki Kısık Geçidi arasında 10 km2'lik bir alanı kaplamaktadır. Xanthos vadisinde denize açılabilecek tek yer olması nedeniyle tarih boyunca önemli kent olma özelliğini her çağda devam ettirmiş olan Patara'nın yazıt ve sikkelerde Likya dilindeki adı PTTARA olarak geçer. Hellenistik ve daha sonraki dönemlerde Patara, Arap kaynaklarında ise Batara olarak anılır.

Dünyanın en eski deniz feneri;
Deniz Feneri’nin üzerinde bulunan yazıt Fener’in, Roma İmparatoru Nero tarafından MS 64/65 yılında yaptırıldığı göstermektedir. Dünyanın en eski deniz feneri Mısır’daki İskenderiye olarak biliniyor. Ancak fenerden geriye tek bir yapı taşı yok. Ayakta kalan en eski deniz feneri ise İspanya’nın Lacarunya kentinde bulunuyordu. Ancak bu fener de 19. yüzyılda yeniden inşa edildiği için orijinal değil. Üstelik Patara Deniz Feneri, Lacarunya’dan 60 yıl daha eski. Patara Deniz Feneri’nin yapı taşlarının da tamamı duruyor.

Roma İmparatoru Neron yaklaşık 2 bin yıl önce Patara’ya iki deniz feneri yaptırmış. Asırlarca denizcilere yol gösteren fenerler büyük bir tsunamiyle yıkılmış. Tsunaminin izleri fenerin üzerinde hala duruyor. Patara Feneri dünya üzerinde 2 bin yıl ayakta kalabilen tek fener. Günümüzde onarılmayı bekliyor.

Not: Google Haritalarda "Patara Antik Kenti" diye arama yapınca gelen konum yanlıştır. Kalkan içinde yanlış bir konumu göstermektedir. İşaretcinin yanlış yere konduğuna dair Google bildirimde bulunduk. Bir müddet sonra düzeltilmiş olabilir. Google Haritalarda "Patara Ören Yeri" diye yapılan aramalarda gelen işaretci doğru konumu göstermektedir. Bu sayfanın altında yer alan harita ile "Antalya Turizm Haritası" nda doğru konum işaretlenmiştir.

Patara Antik Kenti Giriş Ücreti

2024 yılı Patara Antik Kenti giriş ücreti 340.00 ₺

*Müze Kart Satış Noktası

Patara Antik Kenti Ulaşım

Patara Antik Kenti Kaş'ta yer alır. Kaş Otobüs Bileti alarak antik kente ulaşabilirsiniz.

Kaş'ta Gezilecek En İyi 10 Yer

Patara Antik Kenti Resimleri

patara antik kenti
patara antik kenti
patara antik kenti
patara antik kenti
patara antik kenti
patara antik kenti
patara antik kenti
patara antik kenti

Patara Antik Kenti Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım Haritası

Haritayı Göster

Antik Kentler Ana Sayfa

Kaş Gezilecek Yerler