Kemer

Kemer Tarihi

Kemer Antalya ilinden 40 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. İlçenin tarihinin oldukça eskiye dayandığı bilinmektedir. 1980’li yılların başında bir köyken zamanla gelişen turizm ve tesislerin etkisiyle 13 Eylül 1991 yılında ilçe olmuştur. 20 yıl içerisinde gelişen turizm etkisine bakıldığında bu statüye ulaşması oldukça olağandır. İlçe olmadan önce köy ve kasaba olduğu bilinmektedir. Tarihi oldukça eski yıllara dayanan ilçe Akdeniz kıyısında yer almaktadır. Gerek konumu gerekse coğrafi özellikleri sebebiyle birçok istilaya uğramış ve birçok medeniyetin iskân ettiği bölge haline gelmiştir. Yapılan arkeolojik çalışmalarda ortaya çıkartılan buluntular ilçenin tarihinin MÖ 690 yılına kadar uzandığını kanıtlamıştır. MÖ 78 yılında Romalıların eline geçen ilçedeki kazılar halen devam etmektedir. Roma tarihi ve yapıları ile detaylı bilgiye ulaşılmasına olanak sağlayan Gedelma Kalesi günümüze kadar ulaşmayı başarmış olan bir roma kalesidir. Bu kalenin mimari özellikleri, yapımı ve yapımında kullanılan malzemeler geçmiş dönem hakkında bilgi sahibi olunmasına olanak sağlamıştır.

Kemer bölgesi 12. Yy’da Türklerin eline geçmiştir. 1900’lü yılların başında göçebe insanların yerleştiği ve bir süre yaşadıkları kemer 1910 yılı sonrasında tam bir yerleşim yeri olma özelliği göstermiştir. 1968 yılında nahiliye olan kemer, 1968 yılında ise belde olmuştur.

Kemer Coğrafyası

Kemer Antalya'nın 43 km batısında yer alan bir turizm ilçesidir. Toros dağlarının eteklerinde 46 km boyunca kıyı şeridinde kurulmuştur. Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgede yazlar kurak ve sıcak geçerken, kışlar ılıman geçmektedir. Batı kısmı ormanlar ile çevrili olan ilçenin yüz ölçümü 53.483 km²’dir. 45.000 hektarlık bir orman alanına sahip olmasının yanı sıra ilçenin en yüksek rakım seviyesi 15m olarak bilinmektedir.

Kemer İdari Yapı

Kemer ilçesine bağlı 12 mahalle bulunmaktadır. Mahallelerin yanı sıra ilçeye bağlı 3 belde ve 4 köy bulunmaktadır.

Kemer Ekonomik Durum

1980 yıllarında geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan ilçe zamanla gelişerek turistik bir alan haline gelmiştir. 1987 yılında gelişen turizm ilçeyi birinci dereceden turizm alanı yapmış ve gelişen tesis alanları ile ekonomisini canlandırmıştır. Günümüzde narenciye dalında da başarılı üretimleri bulunmaktadır. Portakal, mandalina ve limon başlıca yetiştirilen narenciye ürünleri arasında yer almaktadır. Bunların yanı sıra nar ekşisi üretiminin de yoğun olarak yapıldığı bir bölge olma özelliğine sahiptir. İlçenin 23.540 dönümlük bir alanında halen tarım yapılabilmektedir. Turizm gelişmesi ile birlikte tarıma olan ilgi azalsa da tarım yapan yerli halkın sayısı azımsanmayacak kadar fazladır.

Kemer'de Turizm

İlçe turizm açısından oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Antik kentler ve mağaralar ilçenin dikkat çekmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Tüm bunların yanı sıra tipik bir Akdeniz iklimine sahip olması ve berrak denizi de turizm açısından önemlidir. Son dönemlerde böyleye yapılan yatırımlar, bölgenin her geçen gün gelişmesine olanak sağlamaktadır. 1 dereceden turizm alanı olan ilçe Phaselis ve Olımpos gibi antik şehirlere de ev sahipliği yapmaktadır. Bu bölgelere hem karadan hemde denizden ulaşmak mümkündür. İlçe modern bir kentleşme özelliği göstermektedir. Turizme önemli katkıları bulunan Beldibi mağarası ise Antalya’nın 27 km güneybatısında yer almaktadır.

Kemer'de Görülecek Yerler

Göynük Kanyonu

Doğa severlerin hayran kaldığı göynük kanyonu Likya yolu üzerinde yer almaktadır. Kemer’e 13 km uzaklıkta yer almaktadır. Yapay bir gölettin bulunduğu kanyonda büyüklü küçüklü şelaleler yer almaktadır. Doğa güzellikler oldukça iyi korunmuştur, birçok bitki çeşidi ve ağaç dere kenarlarında bulunmaktadır. Kanyon içerisinde oldukça güzel bir görüntüye sahip doğal havuz bulunmaktadır. Bu havuz içerisinde yazın yüzülebilmektedir. Kanyon içerisinde rafting yapılacak alanda bulunmaktadır. Dere kenarından rafting malzemesi kiralayan dükkanlar yer almaktadır. Kask, can yeleği, sörf botları bu dükkanlardan kiralanmaktadır. Özel işletmeler tarafından çalıştırılan bu yerler paralıdır.

Yörük Parkı

1982 yılında özel bir turizm beldesi olarak kurulmuş olan park oldukça ilgi çekici bir bitki örtüsüne sahiptir. Özellikle dinlenmek isteyenlerin sıklıkla tercih ettiği park yanında yat limanıda bulunmaktadır. Yürüyüş yolları ve minik cafeleri ile oldukça şirin bir parktır. Gelenek ve göreb-neklerin izlerine rastlamak mümkündür. Türk mimarisine ait minik örnekler, mum heykeller ve mini marketler parkın içinde yer almaktadır. Köy izlemini veren parkın içerisinde dilediğiniz gibi dolaşabilir ve geleneksek mimari yapılarını inceleyebilirsiniz.

Çıralı Yanartaş

Hakkında birçok farklı efsanenin bulunduğu yanartaşın bir diğer adı ise Chimaera’ dır. Ürkütücü ve bir o kadar da merak uyandırıcı bir görüntüye sahip olması sebebiyle hakkında birçok yorum yapılmaktadır. Sonsuz ateş olarak nitelendirilen ve 1000 senedir yanan bu taş doğal olma özelliğine sahiptir. Dikkat çekici olmasında önemli bir rol oynayan doğallık faktörü bölge ile ilgili efsanelerin ortaya çıkmasına sebebiyet vermiştir. Kimilerine korkutucu olan Yanartaş Beydağları Milli Parkı içerisinde yer almaktadır. 1000 senedir yanmakta olan bu taşla ilgili araştırmalarda yapılmıştır. Yapılan araştırmalar bu taşın yapısının farklı olduğunu günyüzüne çıkarmıştır. Doğada çok nadir bulunan elemente sahip olan taşın çevresinde metan gazı olduğu saptanmıştır. Kaynağı metan gazından oluşmasına karşın bu gazın nereden geldiği ile araştırmalar sonuç vermemiştir.
Yapılan son araştırmalar ise kayaların altından çıkan gazın hava ile buluşması ile ateşi oluşturduğu sonucuna varılmıştır.

Phaselis Antik Kenti

Rodoslular tarafından i.ö 7 yy’ da kurulduğu bilinmektedir. Kuruluşuna dair birçok efsane bulunan kent bulunduğu konum itibari ile liman kenti olma özelliğine sahiptir. Kent Likya bazen Pamfilya bölgesine ait bir şehir olarak gösterilmektedir. Bu iki bölgenin sınırlar bölgesinde yer alması sebebiyle bu yorumlar sıklıkla yapılmıştır. Bölgede yapılan arkeolojik kazılar sonucu ele geçen objeler bu kentin birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını kanıtlamıştır. Selçuklu, Roma ve Bizansa ait kalıntılar kentte bulunmaktadır. Yunan tanrılarına inanıldığı dönemde bu kent içerisinde Athena’ya adanmış bir tapınak yapıldığı düşünülmektedir.

Tahtalı Dağı Teleferik

Adını tahtalı dağından almış olan teleferik 2007 yılında hizmet vermeye başlamıştır. Avruğanın en uzun teleferik sistemine sahiptir.

Ayışığı Plajı

Kemer ilçesinin batı kısmında yer alan bu plaj görenleri büyülemektedir. Gerek kumsalı gerekse denizi ile dikkat çekmektedir. Koyda bulunan plaja giriş ücretlidir.

Kemer gezilecek yerleri daha detaylı incelemek ve güzel bir Kemer gezi rotası hazırlamak için “Kemer’da Gezilecek En İyi 10 Yer” sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Kemer Otobüs Bileti

Kemer Resimleri

göynük kanyonu
çıralı yanartaş
adrasan koyu
phaselis antik kenti
olimpos antik kenti
olimpos plajı

Kemer Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım Haritası

Haritayı Göster

Antalya İlçeleri Ana Sayfa