Kızılkule’nin yanında yer alan küçük plajın bitiminde yer alır. Tersane ve Tophane aynı giriş ücreti ile gezilmektedir. Yapımına 1227 yılında başlanmış ve bir yılda bitirilmiştir.
Kemerli beş gözden oluşan tersanenin denize bakan cephesi 56.5 metre, derinliği 44 metredir. Tersane için seçilen yer, gün ışığından en fazla yararlanılacak şekilde planlanmıştır. Tersanenin giriş kapısındaki yazıt, Sultan Keykubat’ın armasını taşır ve rozetlerle süslüdür. Tarihi Alanya Tersanesi Selçuklular tarafından yapılmış ve bugüne dek korunabilmiş tek tersane olma özelliği taşımaktadır.
Giriş kapısının 4 m üzerindeki 5 satırlık kabartmalı kitabe göze çarpmaktadır. I.Alaaddin Ketkubat karanın ve iki denizin sultanı olarak övüldüğü kitabenin ilk satırında iki rozetanın ortasında bulunan sultanın arması görülebilir.
Bugün denizcilik ve gemi konusunun işlendiği bir müze olarak hizmet vermektedir. Girişten itibaren ahşap bir yürüyüş yolu üzerinde yürürken 1.gözde 1 adet antik dönem vinci, 2.gözde Osmanlı donanmasında her dönemde lojistik ve ikmal için kullanılan hızlı yol alabilen bir yelkenli olan 1 adet kaplaması yapılmamış çekevele teknesi, 1adet mizena (teknenin kıç bölümünde yer alan direk) ve 1adet seren(direk üzerinde yelken açmak için yatay olarak konulan parça), 3.gözde 1 adet ana direk(teknenin en uzun direği), gemi yapımında kullanılan aletler ve tatlı su kuyusu, 4.gözde antik çağ çıpaları, 5.gözde gemilerde yön belirlemede kullanılan aletleri görebilirsiniz.
Alanya Tersanesine karayolu ile Türkiye'nin her yerinden Alanya Otobüs Bileti alarak ulaşabilirsiniz.